Project Sint Pieters plein Gent

De pracht en praal van beschermd erfgoed opnieuw tot leven wekken en genieten van het adembenemende zicht op een van de bekendste pleinen van het land: met de renovatie van een historisch pand op het Gentse Sint-Pietersplein maakt Groep Huyzentruyt plaats voor achttien wooneenheden in het hart van de Arteveldestad.

Björk trad er op. Prince gaf er het beste van zichzelf. Leonard Cohen jaagde er zijn diepste basstem door de luidsprekers. Er zijn maar weinig pleinen in Gent die zo tot de verbeelding spreken als het Sint-Pietersplein.

Het historische decor is een van de belangrijkste pleinen van de stad. Met dank aan de beschermde gevelzichten uit de 19de eeuw en de impressionante Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk die als een oninneembare beschermheer het plein flankeert. En toch is het niet al geschiedenis wat de klok slaat.

Sint Pieters plein Gent


Uitstraling met eigentijds karakter

Piazza San Pietro, want zo heet de nieuwe residentie, staat voor een levendige buurt. Dat bewijzen de twee winkelpanden op het gelijkvloers. Er is plaats voor een gezellig koffiehuis en een ruim winkelpand. Uiteraard zijn ook daar de historische elementen van doorslaggevend belang om de uitstraling en het cachet van het pand extra in de verf te zetten.

Het woonproject zorgt meteen ook voor een opwaardering van de Sint-Amandsstraat. Daar verrijst een gloednieuw complex waar speelse contrasten en hedendaagse architectuur centraal staan. De achtergelegen nieuwbouw bestaat uit budgetvriendelijke studio’s en instapklare appartementen met een of twee slaapkamers voor jonge starters. Ook zij genieten van het zicht op de natuur in de binnentuin.

Doorheen het project staat kwaliteit voorop. Zowel architecturaal als op vlak van materialen met natuursteen en aluminium schrijnwerk. “De verrassende terrassen aan de kant van de Sint-Amandsstraat zorgen met hun driehoekige aanblik voor een speels element en creëren meteen extra buitenruimte.”

Historische opwaarderingPrecies dat is de insteek van een gloednieuw woonproject langs de oostzijde van het plein. Twee woningen worden er omgevormd tot 18 appartementen en twee commerciële ruimtes. Met het grootste respect voor de beschermde aanzichten en architecturale elementen, dat spreekt voor zich.

“De volledige gevel wordt bewaard. Meer zelfs, we herstellen de gevels in hun oorspronkelijke staat. Vol aandacht voor de historische details”, aldus projectontwikkelaar Benny Geldhof van Groep Huyzentruyt. Dat de opwaardering van de gevel menens is, blijkt het voorziene budget: 550.000 euro. Enkel en alleen voor de gevelrenovatie.

Het waardevolle vooraanzicht wordt ongetwijfeld een van de blikvangers van het woonproject. Maar vergis je niet. Achter de geschiedenisvolle façade speelt zich een hedendaags verhaal af. Caaan Architecten ontwierp een slimme en vooral verrassende combinatie tussen authentieke elementen en hoogstaande hedendaagse architectuur.

“De hoge plafonds en de uitstraling vol karakter worden absoluut bewaard. Maar tegelijk integreren we een nieuw gedeelte. Dat meteen uit twee delen bestaat”, aldus Valerie Couvreur van Groep Huyzentruyt. Aan de kant van het Sint-Pietersplein treed je binnen via de oude koetspoort en krijg je meteen een zicht op de onderste patio. Via de ruime, hoger gelegen binnentuin zijn de verschillende appartementen bereikbaar die uitkijken op het Sint-Pietersplein. Het gaat om mooi afgewerkte woonunits met telkens twee slaapkamers. Uiteraard ontbreekt ook een penthouse niet.

Uitzonderlijk is dat elk appartement voorzien is van een ruim en zwevend terras dat uitkijkt op het struikgewas en het groen van de binnentuin. De strakke architectuur zorgt voor een mooi contrast met de historische gevel. Om de woonkwaliteit en – comfort te optimaliseren bevinden de slaapkamers zich achteraan. Meteen is de rust verzekerd en geniet je in de woonruimtes vooraan van het zicht en de beleving op het Sint-Pietersplein.