Historische opwaarderingPrecies dat is de insteek van een gloednieuw woonproject langs de oostzijde van het plein. Twee woningen worden er omgevormd tot 18 appartementen en twee commerciële ruimtes. Met het grootste respect voor de beschermde aanzichten en architecturale elementen, dat spreekt voor zich.

“De volledige gevel wordt bewaard. Meer zelfs, we herstellen de gevels in hun oorspronkelijke staat. Vol aandacht voor de historische details”, aldus projectontwikkelaar Benny Geldhof van Groep Huyzentruyt. Dat de opwaardering van de gevel menens is, blijkt het voorziene budget: 550.000 euro. Enkel en alleen voor de gevelrenovatie.

Het waardevolle vooraanzicht wordt ongetwijfeld een van de blikvangers van het woonproject. Maar vergis je niet. Achter de geschiedenisvolle façade speelt zich een hedendaags verhaal af. Caaan Architecten ontwierp een slimme en vooral verrassende combinatie tussen authentieke elementen en hoogstaande hedendaagse architectuur.

“De hoge plafonds en de uitstraling vol karakter worden absoluut bewaard. Maar tegelijk integreren we een nieuw gedeelte. Dat meteen uit twee delen bestaat”, aldus Valerie Couvreur van Groep Huyzentruyt. Aan de kant van het Sint-Pietersplein treed je binnen via de oude koetspoort en krijg je meteen een zicht op de onderste patio. Via de ruime, hoger gelegen binnentuin zijn de verschillende appartementen bereikbaar die uitkijken op het Sint-Pietersplein. Het gaat om mooi afgewerkte woonunits met telkens twee slaapkamers. Uiteraard ontbreekt ook een penthouse niet.

Uitzonderlijk is dat elk appartement voorzien is van een ruim en zwevend terras dat uitkijkt op het struikgewas en het groen van de binnentuin. De strakke architectuur zorgt voor een mooi contrast met de historische gevel. Om de woonkwaliteit en – comfort te optimaliseren bevinden de slaapkamers zich achteraan. Meteen is de rust verzekerd en geniet je in de woonruimtes vooraan van het zicht en de beleving op het Sint-Pietersplein.